SIKERES A TENYÉSZBIKA TÁMOGATÁS - TÚLIGÉNYLÉS MIATT VISSZAOSZTÁS LESZ

A húshasznú tenyészbika beállítás támogatás jogcímét a javaslatunkra hirdette meg az Agrárminisztérium 2019-ben. Tavaly és idén is szeptember 1. és 20. között lehetett a támogatási kérelmeket beadni.

A húsmarhatenyésztők és tartók körében népszerű ez a támogatás, amelynek hatására jelentősen nőtt a minősített tenyészbika használat és a tenyésztési kedv.

A húsmarhatenyésztésben a külterjes, legeltetéses tartásmód miatt a természetes fedeztetés jellemző. Az ehhez használt bikákon keresztül hatékonyan lehet az árualap, és hosszabb távon az állomány minőségét javítani.

A jogcím sikerét bizonyítja, hogy tavaly több mint 10, idén pedig 50 százalékkal haladta meg a kérelmek támogatásigénye a rendelkezésre álló 700 millió forintos keretet. Tavaly az Agrárminisztérium kérésünkre kiegészítette a keretet, de idén ehhez nincs plusz forrás, így visszaosztásra kell számítani. Számításom szerint ez azt jelenti, hogy a 750 ezer Ft helyett 500 ezer Ft körüli összeget fog a jóváhagyott kérelmekre bikánként a Kincstár a következő hetekben átutalni. Magyartarka tenyészbika esetén a csökkentett támogatási összeg 430, magyar szürkénél 265, bivalynál pedig mintegy 200 ezer Ft lehet bikánként.

A kérelmek fajták közötti megoszlását táblázatban foglaltam össze. Az első három helyen mindkét évben ugyanazok a fajták szerepeltek. A legnépszerűbb és legelterjedtebb húsmarha fajta Magyarországon a limousin, ami a tenyészbika támogatási kérelmek számában is tükröződik. A második helyen a charolais, a harmadikon az angus (fekete és vörös együtt) található. A negyedik helyre tavaly a magyartarka, idén a blonde d’Aquitaine került.

Az ENAR nyilvántartás szerint 2020 szeptemberében a 7 hónaposnál idősebb nőivarú egyedek számában a húshasznú fajták között limousinból volt a legtöbb (53 ezer), második helyen a charolais (41 ezer), harmadikon a magyar szürke (28 ezer) állt. A magyartarka esetén az ENAR-ban nem lehet elkülöníteni a kettős hasznú (fejt) egyedeket a húshasznúaktól. A Magyartarka Egyesület által nyilvántartott mintegy 72 ezer nőivarú egyedből kb. 40 ezer lehet húshasznú.

A tenyészbika beállítási támogatásban részesülő egyedek 75 százalékát a francia (terminál) fajták teszik ki, ami nem meglepő, hiszen a hízómarha előállító árutermelők döntő része a piaci igények alapján ezeket a fajtákat használja.

Az elmúlt két támogatási időszak tapasztalataira alapozva az Agrárminisztérium módosítani szeretné a rendeletet úgy, hogy az még hatékonyabban szolgálja a hazai húsmarhaállomány minőségi javulását. Az egyeztetés elkezdődött, az eredményekről be fogok számolni.

Tenyészbika igazolások száma 2019-2020