Figyeljünk oda legeltetett állataink parazitafertőzöttségére

Magyarországon csekély számú parazitavizsgálati eredmény áll rendelkezésre, átfogó, tematikus vizsgálat az 1980-as évek óta nem készült. A parazitafertőzöttség nagyon sok tényezőtől függ, ezért érdemes a legeltetett állományunk, ill. a legelő rendszeres parazitafertőzöttségének felmérése.

A Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete 2014 óta vizsgálja a juhok belső parazitafertőzöttségét, annak éves változását, a parazitafertőző ágensek túlélőképességét, valamint a kritikus periódusokat. Vizsgálataik azt igazolják, hogy a vizsgált területen a meghatározó endoparazitás megbetegedések a gócos tüdőférgesség, gyomor és bélférgesség, valamint a kokcidiózis. A legkomolyabb fertőzési veszélyt jelentő májmétely (Fasciola hepatica) és a gyomor és bélférgességet okozó fonálférgek közzé tartozó Haemoncus contrortus fajok azonban nem voltak jelen a vizsgált területen 2014 óta.

A fertőzések intenzitása, súlyossága összefüggésben áll a legeltetéssel és az időjárási viszonyokkal. Az ősszel ürített bélsárból tavasszal akár 2-3 hónapig is folyamatosan kelnek ki a fertőző parazitalárvák. Egy fertőzött területen előfordulhat, hogy már a legelőre való kihajtást megelőzően is hemzsegnek a lárvák.

A tavaszi, friss legelőre kihajtott állatok fertőzését követően a gyepek bélsár általi visszafertőzése hamar megtörténik, amely gyorsíthatja a juhok egyre súlyosabb fertőzését, különös tekintettel a fiatal, első alkalommal legelő állatok esetében. A száraz, forró nyár és az alacsony fűmagasság nem kedvez a parazitáknak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a külső vizsgálat ‒ vérfogyottsági teszt, kondíció romlás, hasmenés, stb. ‒ önmagában nem igazolhatja a belső parazitafertőzés tényét és annak súlyosságát, valamint fajösszetételét. Gyanú esetében szükséges az ellátó állatorvos segítségével parazitapete-számlálást elvégeztetni bármely NÉBIH laboratóriumban.

Csak pontos diagnózis birtokában lehet megalapozott döntést hozni a kezelés szükségességéről és a hatékony szerhasználatról.

Javasolt időről-időre felülvizsgálni a kezelési módszereinket! Szükség esetén bíráljuk felül a régi, „megelőzést” célzó kezelést.

Forrás: NAK/ Borovka Zsuzsannaa, Monori István

Legelőre hajtás előtt érdemes elvégezni a belső paraziták elleni védekezést.